Když se chystáme koupit pro naši kuchyni takové důležité zařízení, jakým je nová myčka, musíme vybírat pečlivě. V obchodech je dnes velký výběr různých modelů a my chceme zvolit pro naši domácnost samozřejmě tu nejvhodnější. Jak na to? A co před nákupem o myčkách vědět? Přinášíme pár tipů.
Co se vlastně uvnitř děje
1. nádobí je opláchnuto a jsou odstraněny největší nečistoty
2. probíhá hlavní mycí proces s teplou vodou a čistícím prostředkem
3. pak se několikrát opláchne, poslední opláchnutí je s leštícím přípravkem
4. na závěr je nádobí usušeno, leštidlo zajistí, že voda z něj snadno sklouzne
Jaké jsou základní typy myček
myčka stolní – má menší kapacitu, takže jí využijí hlavně menší rodiny a domácnosti o dvou členech (pro dva je tato velikost ideální volbou), také se používají v zázemí malých provozů nebo kanceláří, na kuchyňskou linku se staví, nezačleňují se do ní
myčka vestavěná – tak ty se naopak do linek umisťují, vhodné jsou tam, kde by příliš nápadná zařízení narušovala design kuchyní
myčka volně stojící – stojí v kuchyních na svém samostatném místě, samozřejmě tam, kde je k dispozici připojení na elektrickou síť, vodu a odpad, některé jsou vyrobeny tak, že je možné je zasouvat pod kuchyňské linky
Jakou mají spotřebu
Spotřebu elektrické energie myček určuje tak, jak je tomu i u jiných spotřebičů, jejich energetická třída. V současné době lze na našem trhu zakoupit jen modely A+ a vyšší. Ta nejvyšší je A+++. Spotřebiče této kategorie mají roční spotřebu cca 170 kWh.
Pokud jde o spotřebu vody, potřebují jí myčky méně, než jí použijeme při ručním mytí! Modely myček, které berou ke své práci vody nejvíce jí spotřebují cca 4 000 litrů ročně, což je na jedno mytí cca 14 litrů. Při jednom ručním mytí použijeme až 40 litrů. Pokud ovšem zvolíme ohledně vody úspornější myčku, bude vody potřebovat ještě mnohem méně. Některým modelům stačí jen 1 600 litrů ročně.
Myčky prostě šetří práci, čas a peníze.